יחידת שילוב

תחלואה כפולה

יחידת “שילוב” –  לטיפול בתחלואה כפולה
יחידת הטיפולית שילוב נותנת מענה הולם לאותם מכורים ומכורות הסובלים מהפרעה נפשית בנוסף להתמכרותם לסמים ו/או לאלכוהול. היחידה פועלת במתחם קהילת אילנות (בין פרדסיה לקדימה באזור השרון).
יחידת שילוב הוקמה בשנת 2008 על ידי עמותת בית אור אביבה, ביוזמה ובשיתוף פעולה של משרד הרווחה ומשרד הבריאות, ופועלת ברישיון ובפיקוח משותף של המשרדים.

מטרות היחידה
מכור הסובל גם מבעיות נפשיות הוא אדם בודד שחסרה לו קבוצת השתייכות. מטרתה העיקרית של הקהילה היא ליצור עבורו מסגרת חברתית תומכת, אשר תיתן לו תחושת שייכות, אוזן קשבת, ערך עצמי ומשמעות. הקהילה מתפקדת כקבוצה לעזרה עצמית, בה לומדים הדיירים להתמודד עם בעיותיהם תוך סיוע הדדי. בסביבה תומכת ומכילה, יחד עם גבולות ברורים, לומדים הדיירים לעשות למען עצמם ולקחת אחריות על חייהם.

למי מיועדת היחידה
המועמדים להתקבל לקהילה הם מכורים לסמים ו/או אלכוהול (גברים ונשים), מגיל 18 ומעלה, המאובחנים כסובלים ממחלת נפש.
על המועמדים להיות נקיים מסמים, מאוזנים מבחינה נפשית, מיוצבים תרופתית ותחת מעקב פסיכיאטרי.
מועמדים יתקבלו לאחר שאושרו על ידי רופא כללי ופסיכיאטר של הקהילה ועמדו בפני ועדת קבלה. עליהם להיענות לטיפול התרופתי, ולהפגין מוטיבציה לשינוי ורצון להשתקם.
לא יתקבלו עברייני מין ומועמדים בעלי רמת מסוכנות גבוהה (בעלי נטייה בולטת לתוקפנות, אימפולסיביות ואובדנות).

מטרות הטיפול
התוכנית הטיפולית בקהילת שילוב מתבססת על עקרונות פילוסופיים וטיפוליים של קהילה טיפולית, ומותאמת לאוכלוסיית היעד הייחודית כדי לתת מענה הן לבעיה הנפשית והן לבעיית ההתמכרות. בין מטרותיה של התוכנית הטיפולית:
• שמירה על ניקיון טוטאלי מסמים ו/או אלכוהול;
• הכרה בבעיה הנפשית ואיזון נפשי תוך הקפדה על נטילת טיפול תרופתי;
• מיצוי היכולות לתפקוד עצמאי והשתלבות בחיי החברה;
• יצירת רשת תמיכה חברתית לסיוע בעת הצורך.
התהליך הטיפולי נמשך בין שנה לשנה וחצי, ובמהלכו שוהים דיירי הקהילה בתנאי פנימייה ומתנהלים על פי חוקים וכללי התנהגות. במהלך הטיפול ניתן דגש להקניית הרגלי עבודה ומיומנויות, תוך הקפדה על סדר יום צפוף ועל תפקודם של המטופלים.
סדר היום, הנמשך משש וחצי בבוקר ועד עשר וחצי בערב, נועד לתת לכל אחד מהמטופלים מקום, תפקיד, אחריות ותחושת שייכות. כחלק מסדר היום לומדים הדיירים למלא תפקידים, לקחת אחריות אישית, לקבל תמיכה ולתמוך בחברים. כך הם רוכשים ומפתחים כישורי חיים אשר ישרתו אותם בעתיד.
תוכנית הטיפול
טיפול פרטני – כל דייר מקיים שיחה שבועית עם עובד סוציאלי אשר מרכז את תוכנית הטיפול שלו, עוקב אחר התקדמותו בטיפול, ומלווה אותו לכל אורך הדרך.
מעקב רפואי – כל דייר נמצא במעקב על ידי פסיכיאטר הקהילה ורופא כללי.
טיפול קבוצתי – הקהילה מתפקדת כקבוצה לעזרה עצמית, והעבודה בקבוצות היא לב-ליבה של העשייה הטיפולית. הטיפול הקבוצתי מתנהל במספר מסגרות: קבוצות לימוד, קבוצות נושא, קבוצות מפגש, קבוצות השתייכות, קבוצות D.B.T , C.B.T , סדנאות וסמינרים. הקבוצות מונחות על ידי מדריכים, שהינם מכורים נקיים, עובדים סוציאליים וקרימינולוגים קליניים.
טיפול משפחתי – במהלך כל שלבי הטיפול זוכים בני המשפחות לליווי והדרכה על ידי הצוות המקצועי. בשלב מתקדם בטיפול מתקיימת סדנה למשפחות.
פעילויות העשרה ופנאי – פעילויות חברתיות ותרבותיות המסייעות לחיזוק תחושות הערך העצמי והביטחון העצמי של המטופלים ותורמות להנאתם וסיפוקם (חוג מחשבים, מוזיקה, ציור, אולפן ותנועה, חדר כושר ועוד).
סופי השבוע מוקדשים למנוחה ולפעילויות גיבוש, כייף וספורט.

שלבי הטיפול
תהליך הטיפול בנוי מכמה שלבים:
שלב הקליטה, שמטרתו השתלבות והסתגלות של הדייר לקהילה, קבלת החוקים והמסגרת, שמירה על היגיינה, עמידה בזמנים, קבלת סמכות והתייצבות תרופתית.
השלב העיקרי, שכולל עבודה טיפולית (חשיפה עצמית, פיתוח מודעות עצמית, עבודה על דפוסים), לקיחת אחריות על הנעשה בקהילה, ביצוע תפקידי סמכות בקהילה, ליווי דיירים צעירים ובניית רשת חברתית.
שלב ההשתלבות המחודשת בחברה הרחבה: יציאה הדרגתית של הדייר אל מחוץ לקהילה, אבחון תעסוקתי, חיפוש עבודה והשתלבות במסגרת תעסוקתית ו/או הכשרה מקצועית.

לאחר סיום תכנית הטיפול, ממשיכים בוגרי הקהילה לדיור מוגן (הוסטל) המותאם לאוכלוסייה של תחלואה כפולה. שם, במסגרת סל שיקום ובמשך כחצי שנה, נמשך התהליך הטיפולי לשיקומם ולשילובם בחברה.

צוות הקהילה
הצוות הרב מקצועי כולל עובדים סוציאליים, קרימינולוגים קליניים, עוס”ים, מדריכים, אחות, רופא פנימאי (בעל התמחות נוספת בנרקולוגיה), פסיכיאטר ומומחים נוספים בתחום התחלואה הכפולה. צוות הקהילה צבר ניסיון רב בעבודה עם מכורים הסובלים מהפרעות נפשיות. הצוות המסור מקדיש את כל כולו במתן תמיכה, עזרה וסיוע להחלמתם ושיקומם של דיירי הקהילה.

אנו, ביחידת שילוב, רואים את הדייר כאדם שלם, בעל מגבלות אך גם יכולות. אנו מסייעים לכל דייר לפתח את החלקים הבריאים הקיימים בו, כדי שיוכל למצות את הפוטנציאל הטמון בו.

העמותה מוכרת כספק משרד הבטחון לטיפול באוכלוסיה הסובלת מתחלואה כפולה וכן לפעולות מניעה מסמים ואלכוהול בקרב יחידות צה”ל.

הנהלת העמותה: ת.ד. 14503 קדימה 6092000 | טל’ 09-8997441 | פקס’ 09-8997567

מתלבטים? זקוקים למידע נוסף?
השאירו מס’ טלפון ונחזור אליכם בהקדם

או שלח ווטסאפ