הוסטל אביבים

הוסטל אביבים

הוסטל שיקומי תעסוקתי לדרי רחוב   ונפגעי התמכרויות

הוסטל אביבים הנו מסגרת המשך טיפולית, שמהווה שלב מעברי והכנה לקראת ניהול חיים עצמאיים. ההוסטל מיועד לנפגעי התמכרות לחומרים פסיכואקטיביים (סמים ואלכוהול) ו/או הימורים ודרי רחוב. ההוסטל ממוקם באזור התעשייה הרטוב א’ בסמוך לבית שמש ומשך הטיפול בו שנה. ההוסטל פועל ברישיון/פיקוח משרד הרווחה והביטחון החברתי ומוצע כערוץ טיפולי נוסף של מינהל של”מ-שיקום, ליווי, מניעה (אוכלוסיות קצה חוץ ביתי).

מטרת העל: לנהל אורח חיים תקין בקהילה תוך הינזרות מחומרים פסיכו אקטיביים והתמכרויות התנהגותיות

התהליך הטיפולי שם דגש על שיקום תעסוקתי, כלכלי, חברתי, מיצוי זכויות והמשך טיפול בבעיית ההתמכרות. כל דייר מחויב לעבוד בצורה רציפה תוך סיוע הצוות הטיפולי בהשתלבות בעבודה, התמודדות עם סוגיות במקום התעסוקתי, התנהלות נכונה מול מעסיקים ועמיתים.  הדיירים מרוויחים משכורת, לומדים לחסוך כסף ומשלמים חובות כספיים שנצברו וכן נדרשים למלא מדי שבוע תוכנית שבועית שבה מתכננים את הלו”ז השבועי.

יעדי הטיפול כוללים: שמירה על הינזרות מחומרים פסיכו אקטיביים , התנהלות כלכלית נכונה, התמדה בתעסוקה, אימוץ דפוסי התמודדות אדפטיביים ויכולת להתנהל באופן עצמאי וכן בניית תשתית לניהול אפקטיבי של התמכרותם. כמו כן, חידוש וחיזוק קשרים עם המשפחה וכן עבודה על רשת חברתית מיטיבה ועל ניהול שעות פנאי. כחלק מתהליך השיקום הצוות מעודד את הדיירים להתייחס באחריות ולטפל בבריאותם הפיסית והנפשית באופן עצמאי.

אוכלוסיית היעד
גברים בוגרים נפגעי התמכרויות לאחר גמילה פיזית, אשר עברו תהליך טיפולי במסגרת מוכרת של שישה חודשים לפחות (לרבות אסירים ברישיון שעברו תהליך טיפולי אינטנסיבי בכלא).

דרי רחוב בוגרים(לרוב נפגעי התמכרויות), אשר טופלו במסגרות ארציות ו/או מקומיות, המטפלות בדרי רחוב ובמכורים, לאחר תהליך גמילה פיזית. (רצוי אחרי תהליך טיפולי בהתמכרות, אך לא מחייב)

המסגרת מיועדת לבעלי יכולת תפקוד במסגרת שיקומית לטווח ארוך

תהליך הקבלה
הגורם הטיפולי המפנה יעביר לרכזת הקבלה דו”ח סוציאלי. רכזת הקבלה תקיים ראיון למועמד. במקביל ישלח הגורם המפנה חו”ד רפואית ואישור הועדה מהרשות אליה משתייך המועמד.

כחלק מהשירות הניתן קיים שיתוף פעולה הדוק, וקבלת הפניות מרשות לשיקום האסיר.

התוכנית הטיפולית
התוכנית הטיפולית בהוסטל אורכת כשנה ומחולקת לארבעה שלבים:
שלב מסתגלים (קליטה עד חודשיים)- שלב זה נועד להתאקלמות, הכרות והיענות לכללים, השתלבות והתייצבות בתעסוקה לאחר אינטייק תעסוקתי, תחילת בניית יחסי אמון בטיפול הפרטני והקבוצתי וכן יצירת תשתית לניהול כלכלי נכון ומעקב רפואי/פסיכיאטרי רציף. בשלב זה נערכת היכרות עם משפחתו של הדייר/אחרים משמעותיים, אצלם יערוך את ביקורי הבית. לקראת סיום השלב נערכת וועדת האבחון.

שלב מתחילים (2-6 חודשים)- בשלב זה הדיירים מתרגלים עצמאות בסידורים השונים, עושים עבודה טיפולית סביב סוגיות שקשורות לתעסוקה, ביקורי בית ופועלים לשם השגת הסדרים בחובותיהם, עובדים על ניהול תקציב ומתחילים לצבור חיסכון. בנוסף מתחילים לצאת עם חברי השלב לקבוצה לעזרה עצמית בעיר(NA) או מצטרפים ל-AA ברוסית שנערכת במסגרת. בסיום השלב נערכת וועדת הערכה והדייר מגיש סיכום של התהליך עד כה, בכתב.

שלב בוגרים (6-10 חודשים)- בשלב זה דיירים מתנסים בתפקידים עם אחריות בהוסטל, מצופה מהדיירים לתמוך ולכוון דיירים צעירים יותר בטיפול, להפגין אקטיביות ולתרגל אסרטיביות בטיפול הקבוצתי, לחזק קשרים חברתיים בתוך ההוסטל ולהמשיך לעבוד על קשרים עם בני משפחתם. לקראת סיום השלב הדיירים אמורים להגיע לשלבים מתקדמים לקראת / לשלם לפי הסדר את חובותיהם וכן מתחילים לבנות את תוכנית המשך לאחר הטיפול. בסיום השלב נערכת וועדת הערכה מסכמת, בה מגבשים סופית את תוכנית ההמשך.

שלב סיום ופרידה (10-12 חודשים)- בשלב זה נעשית עבודה טיפולית על תכנים שקשורים בפרידה. דיירים בוחנים אפשרות המשך העסקה במקום עבודה הנוכחי/חלופי. בשלב זה מושם דגש על כל מרכיבי תוכנית ההמשך, לרבות פעילות פנאי, לימודים, קשרים עם חברים וכן מעודדים המשך השתתפות בקבוצות לעזרה עצמית והמשך טיפול ביחידה לטיפול בהתמכרויות בעיר הקולטת. לקראת סיום הדייר משתתף בקבוצת פרידה עם דיירי ההוסטל והצוות הטיפולי. הדיירים מוזמנים להתגורר בדירת הבוגרים מטעם העמותה בבית שמש לתקופת מעבר.

תוכניות העשרה
במהלך השהות בהוסטל מתקיימות תוכניות העשרה שמטרתן הרחבת הידע והגיבוש. דיירים המתקשים בשפה העברית מופנים לאולפן בתוך ההוסטל ולומדים עם מורה באופן פרטני או קבוצתי. בהוסטל מתקיימים טיפולים קבוצתיים באמצעים אומנותיים וכן במהלך השנה מתקיימים טיולים, ימי כיף וימי העשרה.

בקרה על הטיפול וקשר עם הגורמים המטפלים
גורם טיפולי מהרשות המקומית אליה משתייך הדייר, מוזמן לשלושת הוועדות, מקבל עידכונים שוטפים ודיווחים על אירועים חריגים בכתב ובע”פ, כמו כן שותף לבניית תוכנית ההמשך של הדייר

שלושת הוועדות מתקיימות בהשתתפות הדייר, מנהלת ההוסטל, רכזת הטיפול, העו”ס המטפלת, מדריך, עו”ס מהרשות העירונית אליה משתייך הדייר.